2012. április 9., hétfő

Bajor helyi pénz

A világon töbd száz, vagy egyes információk szerint több ezerféle helyi pénz működik. Ha minddel nem is kell megismerkedni, de megéri megismerni ezek közül néhányat, mert rengeteg tapasztalatot lehet belőlük szerezni. Lássuk az egyik európai példát Bajorországból!

Peti Mária fordítása alapján:
 A  németországi Bavaria megyében Prien am Chiemseeben kiadott helyi pénzt a  Chiemseet körülvevő területről Chiemgauról nevezték el Chiemgauernek.  Azzal a céllal hozták létre, hogy segítse a helyi kereskedelmet. Rögzített árfolyamon használják, 1 chiemgauer 1 eurót ér.

A Chiemgauer alapítása  és céljai:
A projektet Christian Gelleri középiskolai tanár indította a diákjaival közösen, ma ők felelősek az utalványok nyomtatásáért, az adminisztrációért, a könyvelésért, a hirdetésért és más hasonló szolgáltatásokért. A Chiemgauer tagja egy Regiogeld nevű szervezetnek, amely a helyi pénzekkel dolgozó közösségeket foglalja magában. (Az ő példájuk nagyon jó arra, hogy nem kell minden áron hatalmas apparátus ahhoz, hogy egy pénzrendszer működni tudjon. Ez csak a mai pénz rendszeréhez kell, vagy csak ezt hitetik el velünk, mert valamivel indokolni kell a bankárok magas jövedelmét- a szerk.)

A Chiemgauer célkitűzései:
  1. Munkahelyek teremtése: diákokat, munkanélkülieket és önkénteseket alkalmaznak, akik így jövedelemre tehetnek szert.
  2. Támogatják a kulturális, oktatási és környezetvédelmi tevékenységeket. A Chiemgauer olyan non-profit szervezeteket támogat, akik ilyen tevékenységet folytatnak.
  3. Támogatják a fenntartható fejlődést szolgáló dolgokat mint pl a bioélelmiszerek termesztése vagy a megújuló energia források használatát támogató programok.
  4. Erősítik a szolidaritást: erősítik a kapcsolatot a helyi termelők és cégek között.
  5. Segítik a helyi gazdaságot. a Chiemgauer a vásárló erőt a régióban tartja, sokkal inkább mint az Euró, előnyben részesíti a helyi kisvállalkozásokat és a negatív kamatozás segítségével  növeli az üzleti tranzakciók számát.


 A pénz kibocsájtása , átváltása  és elfogadása:

1, 2, 5, 10, 20 és 50-es címletű Chiemgauert bocsájtanak ki.
Hogy biztosítsák az egyes bankjegyek érvényességét, három havonta kell fizetni egy úgynevezett  Scrip-et, ami megfelel a bankjegy 2%-ának. ( Ezt a rendszert demurrage-nek nevezikez a pénzforgalmi illeték egy formája, amit Silvio Gesell dolgozott ki.)
A Chiemgauer egyenértékű az Euróval és a következő módokon kerül forgalomban Prienben és a környező városokban:
  • A Non-profit szervezetek jogosultak beszerezni 100 Chiemgauert 97 Euróért és újra eladják 100 Euróért és az így fenn maradó 3 Eurót saját tevékenységük finanszírozására fordítják.
  • A vásárlók 100Eurót  beválthatnak 100 Chiemgauerre az általuk támogatott non-profit szervezeteknél,lehetővé téve számukra, hogy hasznot húzzanak a beszerzési árból. Emellett  elkölthetik a Chiemgauert névértéken a helyi vállalkozásoknál, ily módon segítve a helyi vállalkozókat és non-profit szervezeteket további költségek nélkül.
  • A cégek100 Chiemgauert névértéken fogadnak el és elköltik azt saját beszerzéseikre vagy beváltanak 100Chiemgauert 95 Euróra. Ezzel elveszítenek 5% jutalékot, de többet kereshetnek azáltal, hogy a Chiemgauer felhasználókat a termékeik vagy szolgáltatásuk vásárlására, használatára ösztönzik. Az 5 Euróból-ból 2-t az adminisztráció fedezésére fordítanak, 3 pedig a non-profit szervezetek számára nyújtott kedvezményt biztosítja.



Statisztiak:
a 2008 decemberi állapotok szerint

  • Tagok száma: 3000 (2007: 2400)
  • Résztvevő cégek száma: 600
  • A forgalomban lévő Chiemgauer mennyisége: 370 000 Chiemgauer  (2009 májusában)
  • Forgalom (2008): 3 000 000 Chiemgauer, (2007:2 300 000 Chiemgauer, 2006: 1 450 000 Chiemgauer)
  • Non-profit szervezetek jövedelme: (2008) 33 000 Chiemgauer, (2007: 25 100 Chiemgauer, 2006: 06 800 Chiemgauer)
  • A 2003-as indulástól számított összes bevétel a non-profit szervezeteknél: 103 000 Euró
Bővebben itt lehet olvasni erről a rendszerről:

www.chiemgauer.info/
helyikozossegipenz.blogspot.com/p/kulfoldi-peldak.html
A helyi valuta szerepe a lokális gazdaságfejlesztésben
A regionális fizetőeszköz fejleszti a régiót

2 megjegyzés:

  1. Nem olvastam csak ezt a két bejegyzést ezen a blogon, láttam egy pár filmet is a youtube-n ezekről a helyi pénzekről, volna egy kérdésem: hogyan viszonyul az állami apparátus az ilyen helyi pénzek felé? Mert ez a fizetőeszköz csak akkor hasznos a használóknak, ha kikerüli az adórendszert. Egyébként csak komplikálja a dolgokat.

    VálaszTörlés
  2. Kedves Attila!

    Az állam egyenlőre szavak szintjén támogatja a helyi fizetőeszközök bevezetését. A helyi fizetőeszközök használata nem jelent adócsalást. Az adót természetesen ezek után is meg kell fizetni.
    A helyi fizetési eszközök alapvetően nem az adó elkerülés miatt hasznosak. Helyben tartja a fogyasztási igényeket, és így helyben ad lehetőséget termelésre, jövedelem szerzésre.

    De az igazi nagy áttörést az jelentené, ha un. szabadpénz jönne létre, akár helyi, akár nemzeti fizetőeszközként. Ez kiküszöbölné a kamatos pénz működésével együtt járó társadalmi rablást. Talán kicsit erősnek tűnik a rablás kifejezés, de nem nagyon tudom mással leírni azt, amit a munka nélkül szerzett jövedelmek jelentenek, illytev azt, amikor egy egész nemzetet, vagy országokat fosztanak ki, a kamatos kamat mechanizmusán keresztül. Ma minden megtermelt 3 ft-ból 2 legalább kamatkiadások fedezésére fordítódik. Hiszen vannak hiteleink, van az államnak is hitele, A nemzeti banki törvény miatt 2011-ben az adófizetők 1400 milliárd Ft-ot dobtak össze a kereskedelmi bankok számára, de ha bármilyen terméket, szolgáltatást is igénybe veszünk, akkor biztosak lehetünk abban, hogy az árban benne van némi hitel kamat is. És akkor ott van a tartalékráta intézménye, amivel 1000 ft bankbetét behelyezése után a bankok 50.000 Ft hitelt helyezhetnek ki, és a tiszta profitjuk az összes tranzakció után 4.900 Ft lesz, amit a társadalom és a természet fizet meg.
    Mindez egy kamatot kiküszöbölő fizetőeszközzel nem jöhetne létre. Ugyanakkor egy igazságosabb, emberibb társadalom működhetne.
    Üdv
    Laci

    VálaszTörlés