2012. április 26., csütörtök

Május 1 és a helyi pénz!


Igazán nem akarom erőltetni a témát, hogy mindenről a helyi pénz jusson az eszembe! :)
De úgy alakult, hogy a Nyíregyházi Helyi Pénz kezdeményezésünk május elsején megjelenik a Bújtosi tó melletti majálison. 

Elgondolkodtam, hogy mi köze van a helyi pénznek a Majálishoz:

A majális egy igen érdekes ünnep.
Eredetileg tavaszünnep. Amikor az emberek ünnepelték az életet, a megújulást.
Aztán jött a munkásmozgalom, és rátalált a május 1-re. Alapvetően nem csak a szocialista blokkban, hanem a kapitalista országokban is a munkásság nagy ünnepe lett. Hirdetvén az összefogást, a szolidaritást.
De május 1-jén nem csak a munkások, a katolikusok is ünnepelnek, Jézus nevelőatyjára, az ácsra emlékezve. Munkás Szent József ünnepét 1955. május 1-jén rendelte el XII. Piusz pápa. Korábban a szent tiszteletének hónapja általában március volt, Magyarországon is.

Így hát a május elseje jelenti a tavaszt, a megújulást, az összefogást, a munka tiszteletét, amely hátteret adott a megváltó fejlődéséhez, neveltetéséhez.

Amikor elkezdtük a helyi pénzt megfogalmazni, akkor nagyon hasonló alapelveket szedtünk össze. Szeretnénk, ha a társadalom a munkára, és a munka teljesítményére épülne. Mióta a pénz mögött nincs arany fedezet, rájöhettünk, hogy csak a munka és a bizalom az, ami fedezetet jelenthet a pénzre. Olyan rendszert szeretnénk építeni, ahol a kamat nem nyomorítja meg sem az embereket, sem a természetet. Szeretnénk, ha újjászületne az élet, és ezzel együtt újjászületne a tudatosságunk.

A helyi pénzt közösségi alapon szeretnénk létrehozni, a közösség boldogulásának a céljából. A szolidaritás egy nagyon szép elv, de kell a háttérben egy olyan eszköz, ami meg is tudja ezt valósítani. Ez a szabad pénz, aminek nem kell kamatoznia.

A pénz egyik feladata a csere biztosítása. De hogyan lehet a csere eszköze, ha nem egyenlő tulajdonsággal bír a többi áruhoz képest? Hiszen minden a világon kopik, romlik, elavul. Csak a pénz nem, vagyis az arany nem. Aminek a fizikai tulajdonságát hozzákötöttük a pénzhez. Arany már régen nincs a pénz mögött, de ez a nem romló tulajdonság megmaradt.  Így a pénz, mint árú, becsesebb, mint a többi árú. És ezt a becses tulajdonságát fel lehet használni arra, hogy kirabolja az ember az embert, és az egész természetet.
Ha rendbe akarjuk tenni az életünket, és meg szeretnék újulni a civilizációnk alapjaiban is, akkor az alapokat kell rendbe tenni, és olyan pénzt teremteni, ami úgy viselkedik, mint minden ezen a teremtett világon.


1 megjegyzés:

  1. A helyi pénzek lényege a körön belüli fogyasztás,
    ami tartósan garantálja a helyi munkahelyek megtartását.
    A Helyi pénz nem csodaszer,
    viszont közösség erősítő .
    Mérsékli a pénz elszivárgását .
    VIDÉKRŐL A FŐVÁROSBA ,
    keletről nyugatra , délről északra .
    Érdekes tényekről, elképzeléssekkről olvashatsz .
    Írj hozászolást,használd a megosztás funkciót .

    http://helyikozossegipenz.blogspot.com

    VálaszTörlés