2012. április 16., hétfő

Karinthy nyomán - Tanuljunk egymástól!


A Földön ma már több mint 7 milliárd ember él. Ez a sok ember mind kapcsolatban van egymással. Méghozzá közelebbi kapcsolatban mint azt hinnénk. Ma már számos kísérlet bizonyítja az hogy bármely 2 ember 5-6 ismerősi lépésben összeköthető. Vagyis ismerőseinken keresztül egész közeli kapcsolatban van mindenki mindenkivel. 

Ez az ötlet Karinthy Frigyestől származik, aki az 1929-ben írt Láncszemek c. novellájában írt erről először.
Ez egy elmélet, és egy érdekes megfigyelés az emberi hálózatokról. De mire jó ez? Hát arra, hogy ennek a hálózatnak a segítségével gyorsabban tanuljunk.

A világon ma 2000 helyi pénzes kezdeményezés fut a becslések szerint. Ha nincs is ilyen sok, de több-száz biztosan van. Ez összességében nagyon sokféle tapasztalat, ami a gyakorlatból származik, nem pedig az elméleti közgazdász műhelyekből. 

Ez a sok kezdeményezés ráadásul rendszerét tekintve is eltérő. Így ha ezeket tanulmányozzuk, akkor nagyon komoly és gyakorlatban is kipróbált tudásra tehetünk szert.

Éppen ezért a Nyíregyházi Helyi Pénz blogon szeretnénk továbbra is beszámolni a Föld más pontjain zajló hasonló kezdeményezésekről. Ahhoz, hogy ne csak a hivatalos publikációk magyarra fordításán keresztül ismerjük meg hogy mi zajlik a nagyvilágban, segítséget kérünk minden olvasónktól!

Kérlek, ha van külföldön élő ismerősöd, akár magyar, akár más nemzetiségű, kérlek kérdezd meg tőle, hogy ismer-e a környékén helyi pénzes programot? Milyenek a tapasztalatai? Megosztaná-e ezeket pár sorban velünk?

Talán egy-egy beszámoló megírása nem tart soká. Ha a Föld minden pontjáról elkezdenek érkezni a tapasztalatok, és ezek bárki számára hozzáférhetőek lesznek, akkor talán gyorsabban tudjuk lebontani a mai pénzügyi korlátainkat, és helyette olyan rendszereket tudunk állítani, ami valóban az embereket szolgálja. A tudás rengeteg morzsája jelen van a földön. Gyűjtsük össze, hogy közössé váljon ez!

Várjuk a híreket, beszámolókat! Mi magunk is keressük a világjáró barátainkat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése