2012. április 8., vasárnap

Úszni az árral….

Amikor úszni tanulunk, megtanuljuk azt, hogy hogyan kell a víz felszínén maradni. Megtanuljuk hogyan kell lélegezni és hogyan használjuk a kezünket lábunkat.
Amikor folyóvízben tanítanak bennünket úszni, akkor kapunk egy nagyon fontos tanácsot. Ha úgy alakul a helyzet, hogy örvénybe kerülünk, akkor el kell magunkat engedni, és hagyni kell, hogy az örvény levigyen, és lent ki kell oldalra úsznunk az örvényből. Ha nem így teszünk, hanem csak kapálózunk, és az eddig megtanult úszástechnikát erőltetjük, akkor egyre csökken az esélyünk arra, hogy ép bőrrel megússzuk a helyzetet.

Tehát a vízben is van olyan helyzet, amikor éppen az ellenkezőjét kell tennünk, mint amit általában teszünk.

Ez a példa azért érdekes, mert a megszokott viselkedéseink, gondolkodásmódunk nem mindig szolgálja azt, hogy szerencsésen megoldjunk egy helyzetet. Van amikor pont az ellenkezőjét kell csinálnunk a sikerhez.

A váltással viszont van egy kis gond. Eddig nagyon jól bevált viselkedést kellene feladnunk és ellenkező értelműre cserélni. Ez látszólag a józan ész elleni cselekvés. Gondolhatjuk, hogy a korábbi viselkedésünk nagyon is jól szolgált eddig bennünket, Gondolhatjuk azt, hogy ha a környezet megváltozik, és már nem szolgálja a jól-létünk a korábbi minta, akkor egy kicsit bele kell húznunk és keményebben csinálnunk azt amit eddig, hogy a dolgok újra rendbe jöjjenek.

George Orwell Állatfarmjában Bandi is mindig csak keményebben- és keményebben húzta az igát.

Vajon amikor a társadalom pénzügyei, a gazdaságunk nem úgy működik, mint eddig, akkor mi lehet a helyes cselekvés?  Dolgozzunk többet? Talán sokan vannak, akik szívesen meg is tennék ezt, ha lenne munkahely.

Ma megváltozott a világ. A szaktudások gyorsan avulnak el. Sokan eleve hozzá sem férnek az új ismeretekhez. Sajnos sokan ahhoz sem férnek hozzá, hogy írni, olvasni megtanuljanak. A jól fizető foglalkozások (Bankár, média személyiség, divat modell, stb.) viszonylag kevés embernek adnak lehetőséget. Persze sokan vállalkozhatnánk is, ha az ehhez szükséges piaccal, szaktudással, tőkével, termelő eszközökkel, infrastruktúrával és egy kis készpénzzel rendelkeznénk, vagy hozzáférhetnénk ezekhez. Vagy legalább az iskolában elsajátítottuk volna azt a szemléletet, ami ehhez kell. De ott nemigen tanítottak ilyet, vagy csak éppen akkor hiányoztam.

Abban biztosak lehetünk, hogy a környezet változik, és egyre gyorsabban. Ebben a helyzetben új viselkedésminták kellenek, amelyek az új helyzetre reflektálnak. Az pedig igen jó kérdés, hogy ezeket hogyan ismerjük fel. Hiszen ahhoz, hogy észrevegyük a lehetőségeket, lehet, hogy felül kell vizsgálnunk eddigi szokásainkat, gondolkodásmódunkat.

A közösségi pénz létrehozása egy nagyon jó terület ahhoz, hogy gyakoroljuk a szemléletváltást! Segítségével újra fogalmazhatjuk a pénz jelentését, Új emberi kapcsolatokat hozhatunk létre.
Talán olyanokat is, ami a mai nézőpontunk szerint nem nagyon logikus. De jusson ilyenkor eszünkbe az örvény. Egy megváltozott környezetben más a logikus cselekvés, mint a megszokott környezetben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése