2012. április 17., kedd

Már megint ez a Gessel!

Peti Mary egy újabb fordítással örvendeztetett meg bennünket. Amiben újra a WIR kerül elő, de most a Banki- oldalról.

„WIR Bank
A WIR Bank, korábban Swiss Economic Circle, (Svájci Gazdasági Kör) , vagy WIR egy független kiegészítő pénz rendszer Svájcban, a kicsi és közép vállalkozások, szolgálatában, és a kiskereskedelemben vásárlók számára. Tulajdonképpen csak egy könyvelési rendszerként működik, nincsen kibocsájtott bankjegye, célja, hogy segítse az üzleti  tranzakciókat.
A WIR-t 1934-ben két üzletember, Werner Zimmerman és Paul Enz alapította, a valutahiány és a globális pénzügyi bizonytalanság miatt. Mindkettőjükre nagy hatást gyakorolt a szabadságjogokért harcoló német közgazdász, Silvio Gesell. Mégis 1952-ben megtagadták Gesell ’szabad pénz’ elméletét, utat engedve ezzel a pénzügyi kamat használata  lehetőségének.

A WIR szó maga egyrészt a Wirtschaftsring  szó rövidítése,valamint a MI szó német megfelelője, emlékeztetve a résztvevőket, hogy a gazdasági körük egyben egy közösség is.
Működési alapszabályzatuk szerint: „ Célunk az, hogy arra ösztönözzük a tagjainkat, hogy a vásárló erejüket egymás rendelkezésére bocsássák és tartsák egymás között folyamatos mozgásban nagyobb üzleti forgalmat biztosítva  ezáltal a tagok számára.
Ugyan a WIR-t mindössze 16 ember kezdeményezte, mára ez a szám már 62 000-re nőtt. A teljes vagyonuk már körülbelül 3milliárd svájci frank volt a 2005-ös adatok szerint. A valuta kódja az ISO 4217 szerint CHW.
A WIR Bank egy nem profit érdekeltségű szervezet volt, a bank bővülésével ez a helyzet 2005-től megváltozott. A bank stabil hátérrel rendelkezik és nem valószínű a bukása, míg a jelenlegi bank rendszerrel ez előfordulhat. Az általános gazdasági válság idején is teljesen stabilan működött. A Wir Bank akár arra is képes lehet, hogy enyhítse az üzleti életben bekövetkező  hullámvölgyeket, segítve ezzel a svájci gazdaság stabilitását.”
Forrás: Wikipédia

Itt megtalálható a hivatalos oldaluk: www.wir.ch

Számomra ennek az írásnak két fontos tanulsága is van:
  1. Ahol rendbe jönnek a pénzügyek, ott valahogy Silvio Gesell neve is feltűnik. Ez az ember tudott valamit a pénzről. Szerencsénkre le is írta, és a világ számos nyelvén hozzá is férhető a könyve. Magyarul a Kétezeregy kiadó jelentette meg a Természetes gazdasági rend c. könyvét, amit Síklaky István fordított le. Gesell nagyon világosan rámutat a pénz működésének a lényegére. És pontos leírást ad arról, hogy milyen elveken kell egy gazdaságot felépíteni, ha azt szeretnénk, hogy az stabil legyen, és valóban a köz javát szolgálja! Ha szeretnénk elkerülni a válságokat, a szegénységet és a környezet kíméletlen pusztítását, akkor csak elő kell vennünk a Geselli szemléletmódot és ezen alapozva kell a gazdaságunkat és annak alapját a pénz rendszert megalkotnunk.
  2. A WIR egy nagy tapasztalattal, és hagyományokkal működő rendszer. Gyakorlatban bizonyította, hogy az a gazdaság, ahol odafigyelnek arra, hogy a gazdasági erő helyben maradjon, erősödik. Ez ma már nem elméleti okoskodás, hanem gyakorlat, és tény. A helyi pénzhelyettesítők rendszere lehetőséget ad arra, hogy a helyi közösség mindenféle pénzügyi szolgáltatást nyújtson a tagjai számára. Mindezt úgy, hogy közben a társadalmi jól-lét nem csökken. Hiszen elképzelhető az, hogy a bankok etikusan nyújtanak pénzügyi szolgáltatást, elképzelhető az is hogy a helyi közösség magának képez biztosítási tartalékot, és az is, hogy mind a banki, mind a biztosítási szolgáltatást végző szervezet a közösség tulajdonában van.
Közösségi pénzünk nekünk is lehet. Ma már a törvények is lehetővé teszik ezt. Ehhez pedig csak össze kell fognunk.  Ezt szervezzük most. Aki regisztrál itt a blogon, az kap értesítést arról, hogy hol tart a folyamat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése