A rendszer alapjai

Mi a baj a pénzzel?
Semmi… nem lenne, … ha nem állították volna évezredekkel ezelőtt egyéni érdekek és a társadalmi elnyomás szolgálatába.
Ez azonban megtörtént.
Így hát, mára nem a pénz szolgál minket, hanem mi szolgáljuk őt, illetve azokat, akik a pénz kibocsátói jogot birtokolják.

Van-e lehetőség arra, hogy felszabaduljunk a pénz rabsága alól?
Természetesen! Nem is egy!

Melyek ezek?
1. A helyi pénz létrehozása
A helyi pénz, illetve a helyi pénzhelyettesítő!
Ha egy gazdaságban pénzhiány lép fel, vagy lelassul a hivatalos pénz forgása, a helyi pénz egy adott térségben segíti az áruk és a szolgáltatások cseréjét, áramlását.


2. A szabad pénz létrehozása
A szabadpénzt más néven forgásbiztosított pénznek nevezik. Ez a jelző a pénz kibocsájtás és megszüntetés szerkezetére utal. A mi általunk megszokott kamatozó pénzrendszer esetén a pénz forgását az biztosítja, hogy a pénz tulajdonosának hajlandóak vagyunk egy díjat fizetni azért, hogy a pénzét időlegesen átadja. Ez a kamat. Az un. forgásbiztosított pénz esetében maga a pénz kibocsájtásának és megszűnésének a rendszere gondoskodik arról, hogy a pénz tulajdonos ne tartsa vissza a pénzét. Ha visszatartja a pénzt az akinél éppen van, akkor hiányzik az az eszköz, ami a gazdasági vérkeringést biztosítja. Ma nem tünt el a pénz, senki nem vonta ki a forgalomból. Viszont a pénz tulajdonosok nem bíznak abban, hogy a kölcsön adott összegeiket és a kamatokat vissza fogják kapni. Ezért nincs forgalomban elegendő pénz.
  A forgásbiztosított pénzek ezt a feladatot azzal oldják meg, hogy a pénz tulajdonosnak rendszeresen fizetnie kell egy díjat. Olyan ez, mint ha a közösségtől bérelnénk egy eszközt, és azért bérleti díjat fizetnénk időarányosan. Ha a pénz tulajdonosának rendszeresen kell fizetnie egy jelképes díjat, akkor azon fog gondolkozni, hogyan fektesse be a pénzét. Ezáltal a gazdaságban a pénz újra mozgásba lendül. Hiszen mindenki, akihez pénz kerül abban lesz érdekelt, hogy beruházzon, elköltse. Persze nem akármire. Lehetőleg értelmes dolgokra. 

A történelmünk során többször volt már olyan pénzrendszer, ami nem kamatozó rendszerrel biztosított a forgást. Ezekben a gazdaságokban felértékelődött a minőségi termékek előállítása. Az épületeket több száz évre tervezték. Felértékelődtek a kulturális jellegű szolgáltatások. Az anyagi javakhoz sokan hozzáférhettek, mert aki dolgozni akart az talált munkát, ugyanakkor a minőség irányába elmozduló gazdaság kevesebb környezeti terhet jelentett, mivel jóval kevesebb hulladékká váló terméket állítottak elő.

A szabad pénz esetében az alábbi jelenségekkel találkozunk:
•    nincs infláció,
•    nagy a pénz forgási sebessége,
•    felértékelődik a nem anyagi javak fogyasztása,
•    megszűnik a munkanélküliség,
•    a gazdaság elindul a minőségi termékek és szolgáltatások irányába,
•    csökken a társadalom környezeti terhe.•   

Lehet-e a helyi pénz szabad pénz?
Igen. Szabad pénz lehetne a forint is, de az általuk bevezetett helyi pénz is lehet szabad pénz. Ma kicsi annak a valószínűsége, hogy egy ország szemléletet tud váltani a pénzrendszerében. De a helyi pénzek esetében ezt meg lehet tenni. Itt tapasztalatot szerezhetünk a szabad pénz működéséről. A történelemben számos jó példa van, ami azt mutatja, hogy ilyen rendszerek nagyon jól működtek. A megszüntetésük mögött mindig egyéni érdekek, és a társadalom elnyomása állt.

Ha szabadpénz módjára működik a helyi pénz, akkor nagyobb az esélye, hogy a pénzt használó közösség valóban át tudja alakítani a saját működését, és egy virágzó életet tud felépíteni, már nagyon rövid idő alatt is. Wörgl-ben az 1930-as évek elején másfél év alatt csodát tett a szabadpénz rendszere. Így is nevezték ezt: A wörgli csoda. Erről is olvashatsz a "Linkek a pénzről" menüpont alatt.


Hogyan működik a szabad pénz?
Ha a folyamatot nézzük:

 1. A szabad pénzt kiadja egy szervezet és az forgalomba kerül.
 2. Akik használják, vagy visszatartják, egy csekély összeget fizetnek ezért a kibocsátónak
 3. Így a pénz visszakerül a kibocsátóhoz, amit az újra a közösség rendelkezésére bocsát.

Például: Ha 100 egységnyi pénzből a pénz használói havonta egy egységet fizetnek be a pénz használatáért a kibocsátónak, aki az így befolyt összegből a közösség számára fontos munkákat finanszíroz. Ha pl. 100 millió egységnyi pénz van forgalomban, melynek a forgási sebessége 10 (ma a forint 1x vagy 1,5x fordul meg havonta), akkor az havonta 1 milliárd egység=forint értékű szolgáltatást tud közvetíteni. Ez a hatás az, ami miatt megszűnik a munkanélküliség, az emberek magasabb életminőséget tudnak megvalósítani, ezért csökken a bűnözés, több idő van a tanulásra, fejlődésre, az egészség megőrzésére.

Hogyan lehet helyi pénzhelyettesítőt gyakorlatban megvalósítani akár Nyíregyházán?

Ma már több lehetőséget ismerünk arra, hogy egy település vagy egy közösség a hivatalos forint mellett alternatív módon biztosítsa a szolgáltatások és áruk cseréjét.

1. Helyi pénzhelyettesítő bankjegyeket ad ki:
•    a helyi önkormányzat,
•    egy takarékszövetkezet,
•    egy erre a célra létrejött szervezet.

2. Pénzforgalmi intézet ad ki egy elektronikus pénzhelyettesítő eszközt.
Ilyen intézetet a bankoktól jóval kisebb alaptőkével létre lehet hozni.
3. Azok, akik az egymás közötti elszámolást szeretnék biztosítani, alakítanak egy Részvény Társaságot, és a társaságon belül valamilyen egyszerű technikával biztosítják az elszámolást.

4. Közösségi cserekereskedelmi rendszert hoznak létre. (pl.: LETS (angol nyelvű), Szatyor Közösség)

Hogy a felsorolt lehetőségek közül melyiket választja a pénzt kibocsátó közösség vagy szervezet attól függ, hogy milyen célok elérésének szolgálatába szeretné állítani a rendszert.

Ki lehet a tulajdonosa a pénzhelyettesítő rendszernek?
Alapvetően kétféle tulajdonosi szerkezet lehetséges:

 • Nevesített tulajdon, ahol is magát a rendszert üzemeltető szervezetet valaki, vagy valakik hozzák létre. Általában önkormányzat, egy szövetkezet vagy egy pénzintézet.
 • Közösségi tulajdon. Ebben az esetben bárkinek lehetősége van bekapcsolódni a pénzhelyettesítőt kibocsájtó szervezet tulajdonosi köréhez. Ilyen lehet egy szövetkezet, egy részvénytársaság.

A pénzrendszer tulajdonlása azért érdekes, mert ha a pénz mozgatja a világot, akkor nagyon nem mindegy, hogy ki mozgatja a pénzt.
Mivel a tulajdonosnak áll jogában a pénz, vagy a pénzhelyettesítő lényeges tulajdonságait meghatározni, ezért rajta múlik, hogy az a közösség, amely használja ezt az eszközt, hogyan fog működni.
A közösségi tulajdonlásban több garancia van, hogy a pénz intézménye olyan maradjon, ami az élet minőségét növeli!

Milyen méretben működik ez?
A helyi pénzhelyettesítő eszköz akkor tud hatékonyan működni, ha sokan használják. Amíg csak néhány ember, vagy vállalkozás él vele, addig csak azokra a cserékre használható, ami ezen a körön belül történik. A helyi pénzek sikere ezért azon múlik, hogy sokan csatlakozzanak a helyi pénz rendszeréhez.
Minél többen fogadják el, és minél többen fizetnek vele, annál jobban megéri csatlakozni a rendszerhez, mert a szükségleteink egyre nagyobb részét biztosíthatjuk segítségével.
Ezért gondoljuk úgy, hogy először a potenciális csatlakozókat kell összegyűjteni, és csak egy megfelelő számú csatlakozó után érdemes a rendszert beindítani!


Mit tegyek, ha többet szeretnék tudni a Nyíregyházi Helyi Pénz kibocsájtásáról?


Ha érdeklődő vagy:

 1. Lájkolj a Facebook oldalunkon! És ezentúl megjelennek a FB kezdőlapodon az ezzel kapcsolatos hírek, így értesülsz a fejleményekről, eseményekről, programokról és arról is, ha elindul a Nyíregyházi Helyi Pénz rendszer, így az elsők között csatlakozhatsz!
 2. Legyél rendszeres olvasója a blogunknak! Ha szeretnél folyamatosan hírt kapni a Nyíregyházi Helyi Pénzről. A jobb oldali sávban a "Rendszeres olvasók" cím alatt tudsz rákattintani a "Feliratkozás a webhelyre" gombra.

Ha cselekedni szeretnél CSATLAKOZZ!
 1. MINT POTENCIÁLIS ELFOGADÓHELY, vagyis van valamilyen terméked, szolgáltatásod, amit be szeretnél kapcsolni a rendszerbe.
 2. MINT POTENCIÁLIS HELYI PÉNZHASZNÁLÓ, azaz szeretnél helyi pénzt használni, hogy helyi termékeket, szolgáltatásokat vásárol értük.
 3. MINT SZERVEZŐ, mert szeretnél segíteni abban, hogy ez a rendszer gyorsabban, és hatékonyabban épüljön ki

3 megjegyzés:

 1. ÉrmeBankoról .

  Fontos leszögezni, hogy a bankó jelenlegi formájában nem pénz, hanem egy meghatározott körben igénybe vehető kedvezményre jogosító eszköz (voucher). Egy 10-es címletű bankó felhasználható 10 € értékben, 10 %-ot meg nem haladó kedvezmény igénybevételére, a hálózati Partnerek termékei és szolgáltatásai megvásárlásakor.

  A bankó elfogadó cégek – ÉrMe Partnerek - üzleti TISZTESSÉGÉT és ÉRTÉKORIENTÁLTSÁGÁT, valamint termékeik és szolgáltatásaik MEGBÍZHATÓSÁGÁT az Üzleti Hálózat vezetése az elmúlt majd 10 év gyakorlati tapasztalatai alapján igazolja, melyről a bankó elfogadó nyilatkozatot is kap. A nyilatkozat kiadható és visszavonható, általában egy naptári évre érvényes.

  Működése

  A bankó működésének lényege, hogy a bankót elfogadó cég a bankó ellenében kedvezményt biztosít termékei és szolgáltatásai megvásárlásakor. Az így elfogadott bankó mértékében a cég maga is kedvezményre jogosult a hálózat termékei és szolgáltatásai igénybevételekor.

  Azaz a bankó ellenében adott kedvezmény, nem elveszett, hanem elhalasztott árbevétel. A bankó elfogadó, a maga által adott kedvezményt akkor tudja realizálni, amikor maga is felhasználja a birtokában levő bankókat.

  VálaszTörlés
 2. A Helyi Cserekereskedelmi Rendszer

  A LETSystem, [Local Exchange Trade System (magyarul Helyi Cserekereskedelmi Rendszer)] önszabályozó gazdasági hálózat, amely lehetővé teszi a tagjai számára, hogy saját pénzt bocsássanak ki és tartsanak fenn egy lehatárolt rendszerben. A LETSystem tulajdonképpen olyasmi, mint egy bank, és a LETSystem tagjának lenni annyi, mint (még egy) bankszámlával rendelkezni. A tagok számláit zöld pénzben vezetik, amelynek egységei megfelelnek a rendes pénznek, de ezt a pénzt sohasem kell betenni és kivenni sem lehet. Minden számla nulláról indul és a tagok a zöld pénzt csak más tagokkal való cseréikben használhatják. A rendszer így mindig tökéletesen egyensúlyban van: a tagok tartozásai és követelései pontosan kiegyenlítik egymást. Ilymoddon egy helyi pénzrendszer jön létre, amelynek hatékonyságát a következő megegyezések biztosítják:

  1) Az eladás vagy a vétel mindig önkéntes.

  2) Bármely számlatulajdonos ismerheti bármelyik másik egyenlegét és forgalmát.

  3) Nincs kamat.

  4) Az adminisztratív költségek fedezése belsô pénzben történik és a számlákról kerül levonásra kezelési költség címén.

  Alapvető jellemzők

  1) A LETSystem nonprofit szervezetként működik, Jogokkal és megbízással ruházza fel a MEGBÍZOTT-at , aki a tagok mint megbízók nevében jár el. Egyik szolgáltatásaként lehetővé teszi a tagoknak a kereskedést szolgáló információcserét és a tagok kívánságára beszámolókat közöl a kereskedelmi ügyletekről.

  2) A központ könyvelési rendszert tart fenn. Az elszámolás kvázi-pénzben történik, amelynek egysége a törvényes fizetési eszközre utal.

  3) Minden számla nulláról indul, nem kell pénzt betenni vagy kibocsájtani.

  4) A központ csak a számlatulajdonos megbízásából eszközölhet átutalást a számlatulajdonos számlájáról egy másik számlára.

  5) Az eladás vagy a vétel míndíg önkéntes.

  6) Bármely számlatulajdonos ismerheti bármelyik másik egyenlegét és forgalmát.

  7) Nincs kamat.

  8) Az adminisztratív költségek fedezése belső pénzben történik és a számlákról kerül levonásra kezelési költség címén

  9) Az adózási felelősség a csereügyletben érintett számlatulajdonost terheli; a LETSystem nem tartozik jelenteni az adóhatóságoknak és nem szed adót a nevükben.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Milyen jó lenne ha ezek az ismeretek össze lennének valahol gyűjtve! Tematikusan, és akkor elegendő lenne egy linket idetenni az aktuálisan tartott oldalhoz!!! Valami ilyesmire gondoltam, de még fejleszteni kell.: http://hu.alternativgazdasag.wikia.com/wiki/LETS

   Törlés