Linkek a pénzről


A Wörgli csoda: Ebben az írásban megismerkedhetünk a Wörgli szabadpénz kísérlet teljes történetével. Az írás jól bemutatja a szabadpénz gyakorlati használatát, eredményeit. Szemléletesen ábrázolja a kor társadalmát. Számos érdekes következtetést lehet levonni a politikai jelenségek alakulása és a pénzrendszer működése között.

Barbara Brantdt: Helyi közösségek pénzrendszerei.  Egy rövid nemzetközi kitekintés

Az első magyar próbálkozás: Bicske  Ez volt az első kezdeményezés

Jön a Balatoni korona Egy cikk a balatoni korona bevezetéséről

Wermer Onken: Piacgazdaság Kapitalizmus nélkül. Wermer Onken egy német közgazdász. Az írásában nagyon jól bemutatja, hogy a piacgazdaság működhet profit maximalizálási kényszer nélkül.

Egy bányász története. Ez egy rövid összefoglaló a WARA-ról, ami egy szabadpénz rendszer volt. Nagyon jól mutatja, hogy pénzhelyettesítő eszközt nem csak az aranyhoz lehet hozzákötni, hanem bármi lehet a fedezete a pénznek. A lényeg, ahogyan működik a pénz rendszere, nem pedig a vélt, vagy valós fedezete.

Johafigyelunk: Egy elektronikus újság sokféle gondolattal

Google money: Egy érdekes ötlet.

Kék Frank. Az Első magyar helyipénz rendszer honlapja sok érdekességgel

A Kamatos kamat. Ahogy nem szoktad látni.  Az Inspi-Ráció Blogjáról egy érdekes írás

Egy kis hipnózis a pénz körűl Az Inspi-Ráció Blogjáról egy érdekes írás

Pénzreform Egy nagyon érdekes és informatív oldal

A pénzhelyettesítőkról.  Egy PSZÁF tanulmány

A víz és a pénz.  Egy összehasonlító elemzés. Valamiért a két fogalom között nagyon sok a hasonlóság. Ezt boncolgatja az írás
Silvio Gesell: A Termeszetes Gazdasagi Rend. Ez egy igazi alapmű. Gesell logikáját követve egy más társadalom képe bontakozik ki. Egy olyané, ami sokkal emberibb. Bár ez a mostani is emberi, mert emberek csinálják, de talán van még mit csiszolnunk ezen. Gesell egy teljes rendszert tár elénk.

A villanykörte összeesküvés - A Tervezett Elavulás története (feliratos film)

A bankok bűnei, avagy a megszegett 10 parancsolat - 1.rész 
A bankok bűnei, avagy a megszegett 10 parancsolat - 2.rész 
Mi lesz azon a napon a világgal, amikor rájön az emberiség, hogy a pénz nem más, mint magánemberek által kiadott, színes papírdarab, ami mögött az ég egy adta világon semmi más nem található, mint az a bizalom, amelyet mi fektetünk bele ezekbe a papír fecnikbe? Dr. Drábik János értelmezi a bankok tízparancsolatát, amelyet be kellene tartaniuk. Ezek közül, hogy néhányat említsünk:Fedezet nélkül ne bocsássanak ki pénzt; a pénzkiadás joga az államok és nem a magánemberek joga legyen; ne lopják el a befektetők pénzét; csak a befektetők pénzét adhassák ki kölcsönbe; a kamatos kamat, mint uzsora büntethető legyen. Egyéb érdekes kérdéseket feszeget még a műsor. Az interjút vezeti Jakab István.

Zöld pénz, egy Magyrorsztágon működő internetes LETS rendszer.

BitCoin: egy decentralizált digitális fizetési eszköz:
Gyakorlatilag minden művelet ingyenes (vásárlás, utalás, számlanyitás). A rendszer biztonságos, anonim és nincs egy személy, csoport vagy vállalkozás kezében sem, a felhasználói tartják fent.

Avaaz.org: Demokratikus non-profit szervezet, amely politikai erejével próbálja (nagy sikerrel) megoldani az emberiség jelenlegi problémáit. Regisztrációval lehet szavazni egy-egy eset támogatására, pl. a bankok megfékezésére, az internet cenzúrázása ellen vagy a katonai kínzások beszüntetése érdekében. Már több, mint 10.5 millió tagjuk van.

Fennmaradás Társadalmi Ismerettár
Síklaky István nevével fémjelzett Összefogás a Fennmaradásért Szövetség ismerettárát találod emögött a link mögött. Magam még ismertem Síklaky Istvánt aki a zöldmozgalom egyik korát meghaladó gondolkozója volt, nyugodjék békében, ti pedig olvassátok a sorait, hiszen egészen haláláig azért dolgozott, hogy minél többen megismerkedjenek a természetes gazdasági renddel és a fennmaradás programjával.
Az ismerettáról a következőt írja a honlapján:
"Egy építési tervet nyújtunk az olvasóknak: a globális kapitalizmus embertelen rendszere helyébe felépítendő új, fenntartható, harmonikus társadalmi-gazdasági rend egy hazánkban - és bizonyára sok más országban is - megvalósítható tervét.  Az ismerettár egyben egy a természetjogon alapuló gazdaságtant tár az olvasók elé, egy olyan gazdaságtant, amely választ ad a mai világproblémákra."

A magyarországi helyi ls közösségi pénzekkel foglalkozó blog

1 megjegyzés: