2012. március 28., szerda

Öröm fórum, öröm kassza

Pabló szubjektív
Tegnap megvolt az első nyilvános fórumunk. Jó volt, sok pozitív energiát éreztem! Még a szkeptikusok is pozitívak voltak :)
Ha össze akarom egy szóban foglalni az eredményt akkor: HAJRÁ!
Na nem magam számára kívántam egy Jimi Hendrix projektet, én már ennyi hajjal is megelégszem :)

A pozitív hozzáállást az is jól mutatta, hogy az örömkasszába is több gyűlt össze mint a terembérlet (4000 Ft), ezért létrehoztuk a helyi pénz kezdeményezés házi kasszáját, amiből a későbbiekben a felmerülő költségeket tudjuk fedezni (ameddig nem lesz bevezetve a helyi pénz :))

Azok kedvéért akik nem voltak ott, egy rövid történet és összefoglaló
Laci barátom (Zalatnay László ötletgazda) összefoglalta legfontosabb tudnivalókat a pénzről, helyi pénzről, szabad pénzről és a Nyíregyházi Helyi Pénz kezdeményezésről (a fórumon elhangzott előadás teljes verziója itt megtekinthető), majd egy valódi beszélgetés kezdődött. Amiben sok egyetértés és támogatás, de sok kétely, félelem is megfogalmazódott.

Néhány konklúzió (nem szó szerint) a beszélgetésből:


  • A helyi pénz, nem pénz jogi értelemben, hanem pénzhelyettesítő eszköz.
  • A helyi pénz nem törvénytelen, nem az adóelkerülés eszköze, tehát meg lehet valósítani a jelenleg érvényben lévő jogszabályok keretei között.
  • A helyi pénz és a Forint párhuzamosan lesz jelen, tehát a helyi pénz nem helyettesíteni akarj a Forintot (nem is tudja) csak kiegészíteni ill. ha a gazdaság és így ezzel együtt a nemzeti valuta még ennél is jobban meggyengül, akkor lehet alternatíva, kiút a helyi gazdaságnak. 
  • Ez azt is jelenti, hogy az elfogadó helyek (gazdálkodók, szolgáltatók, termelők) maguk döntik el, hogy milyen arányban fogadják el a helyi pénzt pl. egy áru, szolgáltatás ára lehet 50-50%-ban helyi pénz és forint. Ez az arány mindig attól függ, hogy mi éri meg neki jobban. Tehát ezt is a piac szabályozza! Például, ha a dolgozói az élelmiszer, a ruha, a helyi szolgáltatások jelentős részét meg tudják helyi pénzen venni (sőt ez nekik jobban megéri), akkor a munkáltató és a dolgozó közötti közös megegyezés eredménye lehet az, hogy a fizetés egy részét helyi pénzben fizeti ki. Ebben az esetben a bérköltségeinek egy része helyi pénz lesz, így ebben az arányban szívesen fogadja el a helyi valutát.
  • Az általunk tervezett rendszer különbözik a meglévő rendszerektől (Soproni Kékfrank, Balatoni Korona), mert egyrészt a rendszer tulajdonlását a közösség kezében akarjuk tartani, erre alkalmasnak látszik a szövetkezet létrehozása. Másrészt szabad pénzt szeretnénk kiadni amelynek a szerkezete (a rendszer felépítése) jobban szolgálhatja a közösséget, a helyi gazdaság fejlődését (erről bővebben a rendszer alapjai oldalon olvashattok). 
  • A rendszer bevezetése is más logika mentén történik, hiszen a Magyarországon eddig bevezetett rendszerek a pénzhelyettesítő eszköz kibocsátásával indultak és a toborzás ezt követően indult be. Míg mi abban hiszünk, hogy először a regisztráción keresztül össze kell gyűjteni azt a sokaságot, ami biztosítja, hogyha bevezetjük a helyi pénzt akkor az működni is fog.
Az egyik legnagyobb kétely a pénz megtakarításának a lehetőségéről (vagy lehetetlenségéről szólt), valamint ehhez kapcsolódóan azokról a beruházásokról, beszerzésekről amit csak valamilyen nemzeti valutában tud megvenni a vállalkozó. Az idő rövidsége miatt erre a következő fórumon térünk vissza!

Kedves Résztvevők! Amennyiben vannak olyan konklúzióitok ill. kételyeitek amit fontosnak tartotok megemlíteni az elhangzottakból, akkor kérem írjátok meg megjegyzésben és beépítem a cikkbe!

Végül pedig egy idézet az egyik hozzászólásból " Úgy érzem történelmi pillanatok ezek..." Én magam úgy érzem, hogy amit csinálunk történelmi aprómunka, de lehet, hogy egyszer majd történelmi pillanatként fogják emlegetni, ezt a rendszer bevezetésének sikere fogja eldönteni!







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése